LAATSTE KANS CAO-ONDERHANDELINGEN KLM GROND

Nieuwsbrief – 27 juli 2023

Op donderdag 27 en vrijdag 28 juli stonden twee dagen gepland voor onderhandelingen over loon en looptijd. Bij deze onderhandelingen zaten cockpit, cabine en grond samen aan tafel. Helaas zijn we al na één dag klaar. KLM heeft een voorstel gedaan, maar het is niet gelukt om als bonden met een gezamenlijke tegenreactie te komen. We gaan nu terug naar de onderhandelingstafel van het gronddomein.

Voorstel KLM

In de vorige nieuwsbrief deelden we onze frustratie over de onderhandelingen, die is er niet minder op geworden. Het voorstel van KLM komt niet in de buurt van onze eisen. Hieronder een aantal opvallende voorstellen.

KLM biedt 4% loonsverhoging voor 2023 en 3,5% voor 2024. Dat is absoluut onvoldoende. Daarnaast heeft KLM ook nog een aantal verslechteringsvoorstellen gedaan, zoals het schrappen van bijlage 15 en het mogelijk maken van het inhuren van uitzendkrachten op meer operationele functies (zie bijlage 1 cao 2019-2022).

Voor de collega’s met een onzeker contract voor vijf jaar onder de vleugel is KLM bereid om een select aantal een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden. Voor de collega’s boven de vleugel wil KLM de afspraken verlengen.

Het is niet allemaal kommer en kwel. KLM heeft een mooi nieuw plan gepresenteerd voor de reiskostenvergoeding, wil graag de betaling verhogen voor geboorte- en ouderschapsverlof en KLM is bereid de KV van ouderendagen om te zetten naar MV.

Tot slot lijkt KLM invulling te willen geven aan de afspraken uit de vorige cao over deeltijdpensioen (80-90-100) en verlofsparen.

Bekijk hier het filmpje over het cao-overleg van vandaag

Laatste kans

Het totaalpakket aan voorstellen wat nu op tafel ligt, is niet om enthousiast van te worden. Zeker tegen het licht van de (ongetwijfeld mooie) kwartaalcijfers die jullie mogelijk hebben gemaakt.

Vandaag heeft KLM wel aangegeven nog niet klaar te zijn en open te staan voor een verdere onderhandeling over zwaar werk en vervroegd pensioen. Op 14 & 16 augustus komen we in gronddomein samen. Wat ons betreft is dat de laatste kans om beweging te krijgen. Dan zal er op loon en op inhoud flink wat bij moeten komen. Ons geduld is bijna op.

Het worden spannende tijden. Sta zij aan zij met je collega’s en sluit ze aan bij de grootste grondbond van KLM via deze link. Met meer leden komen we tot betere afspraken.

We houden jullie de komende tijd op de hoogte.

Met vriendelijke groet,

Mede namens de kaderleden

Frans Bonito, Nicole van Unen en Gerben de Jong,

David van de Geer

Bestuurder FNV Luchtvaart

Aanbevolen artikelen