Nieuwsbrief – 25 september 2023

Beste leden,

Er is een onderhandelingsresultaat op hoofdlijnen bereikt over de cao voor de vliegers en dat heeft ook impact op onze eigen cao. De onderhandelingen werden gevoerd onder vergelijkbare omstandigheden als die voor het grondpersoneel; onder grote actiedruk en in de vroege uurtjes.

In ons eigen cao-resultaat hebben wij op laten nemen dat eventuele verschillen met de domeinen cockpit en cabine nog verrekend kunnen worden. Daar plukken we nu de vruchten van.

Wat de structurele loonsverhogingen betreft hoeven we niets aan te passen. In het vlieger akkoord zijn dezelfde ingangsdata van de loonsverhogingen afgesproken. Wij hebben voor de loonsverhoging in 2023 gekozen voor een bedrag in euro’s (€135,-) plus een percentage (6%). De vliegers hebben ervoor gekozen om alleen in percentages te rekenen en krijgen per 1 september een loonsverhoging van 2% i.p.v. €135,-. In dit geval is onze €135,- voor alle inkomens tot €6.750,- meer waard dan de 2% voor de vliegers.

Naast de structurele loonsverhoging spraken wij met KLM ook af dat er een eenmalige compensatie moest komen voor het half jaar dat wij geen cao loonsverhogingen hebben ontvangen. Onze onvrede over de hoogte van het eerdere bedrag (€500,-) was bij KLM bekend en we zijn blij dat we jullie nu eindelijk meer kunnen bieden.

De vliegers kiezen ervoor om ook het eenmalige bedrag in procenten te berekenen, namelijk 2%. Hierdoor komt er een groter eenmalig bedrag vrij voor het grondpersoneel en kunnen wij meer eisen dan de €500,- die tot nu toe op tafel lag. We werken de details nog verder uit, maar we denken aan een bedrag van ongeveer €1500,-.

Stemmen

Sinds vrijdag kunnen alle KLM grondmedewerkers stemmen over ons cao-resultaat. Dat doen jullie al in grote getalen. Alleen de stemmen van FNV leden worden geteld. Wordt je nu nog lid, dan telt je stem mee. Lid worden kan hier.

Stem over het onderhandelingsresultaat

De stemming sluit zondag 8 oktober. Op maandag 9 oktober tellen onze kaderleden de stemmen en maken we de uitslag bekend

Heb je al gestemd en wil je door deze tussentijdse wijziging liever een andere stem uitbrengen? Dan kun je opnieuw stemmen via deze link. Stuur daarna een mail naar luchtvaart@fnv.nl met daarin het verzoek om je tweede stem te tellen. Doe je dit niet, dan tellen we automatisch alleen de eerste stem.

Met vriendelijke groet,

David van de Geer
Bestuurder FNV Luchtvaart

Aanbevolen artikelen